Welkom

Vernieuwde visie op het professionaliseringsbeleid

Doel
Het opstellen van een professionaliseringsbeleid waardoor ieder personeelslid weet hoe het zijn/haar professionaliseringstraject zelf en/of samen met collega’s en directie kan vormgeven.
Waarom?
Volgens onze missie: “Wij willen als aso-school van de Zusters van Vorselaar een referentie zijn in het Pajottenland waar leerlingen een brede vorming krijgen en hun talenten maximaal kunnen ontplooien in een uitdagende leeromgeving.” Willen we een uitdagende leeromgeving creëren, dan moeten leerkrachten zich verder professionaliseren zodat leerlingen blijvend uitgedaagd worden.

Volgens onze visie: Brede vorming in een uitdagende leeromgeving: We streven zowel naar een hoog leerpeil met degelijke kennisoverdracht en ontwikkeling van vaardigheden en attitudes als naar een brede vorming (op intellectueel, sportief, cultureel vlak) met aandacht voor wat rondom ons in de maatschappij gebeurt. De leerlingen worden gestimuleerd tot activiteit, bij voorkeur vertrekkend vanuit onderzoeksvragen, zodat zij goed voorbereid zijn op hoger onderwijs en hun rol/functie in het latere leven.
Vanuit deze visie is het dus ook evident dat leerkracht zich blijvend professionaliseren.

Tot op heden kon ieder personeelslid lukraak externe nascholingen aanvragen. Sedert enkele jaren gebeurt deze aanvraag via de personeelsmodule. Alleen is dit professionaliseringsbeleid te eng. Een professionaliseringsbeleid is nodig opdat we kunnen waarborgen dat de personeelsleden voortdurend geprofessionaliseerd worden, zoals dit verwacht wordt vanuit het OK referentiekader voor onderwijskwaliteit (BL9: De school ontwikkelt en voert een doeltreffend professionaliseringsbeleid en heeft hierbij specifieke aandacht voor beginnende leraren.). Het (r)OK verwacht dat “de school een personeels- en professionaliseringsbeleid ontwikkelt en voert dat integraal, samenhangend en doeltreffend is met ook aandacht voor beginnende leraren”. Bij de arbeidsovereenkomst ondertekent ieder personeelslid dat hij/zij zich voortdurend moet professionaliseren.

Tijdens de recente doorlichting lezen we in het verslag: “Voor de professionalisering zijn de afspraken nog beperkt, al zijn er voor dat domein veelbelovende plannen en is er voldoende ondersteuning van de teamleden.” Volgens onderzoek (Visible Learning - Professional development programs Details (visiblelearningmetax.com) heeft de constante professionalisering van leerkracht een duidelijk positief effect op lerenden. Het volledige professionaliseringstraject wordt digitaal bijgehouden in de personeelsmodule waardoor het personeelslid op ieder moment een overzicht heeft van zijn/haar professionaliseringstraject.

Basisgegeven:
Het nieuwe professionaliseringstraject is gestoeld op “leren van en met elkaar, leren op de werkvloer en daarbuiten”

Word jij ook een “pro”-SGI’er?
(“pro” komt van geprofessionaliseerd – SGI = Sint-Godelieve-Instituut)
Affiches met deze slogan worden ophangen op strategische plaatsen waar personeelsleden vaak komen en vertoeven. Deze zullen tevens over de school verspreid opgehangen worden (bv. klaslokalen). Leerlingen zullen hierover vragen stellen aan leerkrachten, die op hun beurt het project kunnen uitleggen.

Overzicht tijdslijn:
- Bevraging bij de leerkrachten (om te kijken waar de noden liggen en welke professionaliseringsinitiatieven zij wensen op te nemen). Deadline: voor eind april 2023
- Directie formuleert op basis van de input van de leerkrachten het professionaliseringsbeleid.
- Bespreking van het professionaliseringsbeleid met:
    * Collega-directieleden
    * IPB
    * LOC

Deadline: voor juni 2023
- De databank wordt opgezet. Deadline: voor eind augustus 2023
- De personeelsleden worden geïnformeerd over het nieuwe professionaliseringstraject tijdens de personeelsvergadering. Deadline: eind augustus 2023


PDCA: Na de eerste driejarige periode evalueren we het nieuwe beleid en borgen we wat goed is en sturen we bij wat fout is.