Michel Magnus

In memoriam Michel Magnus
Op maandag 17 juli 2023 overleed ere-algemeen directeur van onze school
MICHEL MAGNUS
1971-1997: LERAAR EN PREFECT SGI
1997-2005: ADJUNCT-DIRECTEUR SGI
2005-2012: ALGEMEEN DIRECTEUR SGI


Michel werd geboren in Vlezenbeek op 25 mei 1950 .
Na het basisonderwijs en middelbaar onderwijs in Vlezenbeek en Halle, behaalde hij het diploma regentaat Nederlands, geschiedenis en godsdienst aan het Sint-Thomas-Instituut in Brussel. Na deze studies startte hij in 1970 als lesgever op het Sint-Jozef-Instituut te Ternat en vanaf september 1971 tevens als leraar Nederlands, geschiedenis en godsdienst op het Sint-Godelieve- Instituut te Lennik.

Vanaf september 1981 koos hij definitief voor het gedachtengoed van de Zusters van Vorselaar waar hij als leraar, prefect, adjunct-directeur en algemeen directeur een lange carrière uitbouwde. De dienstbaarheid van de Zusters voor het onderwijs aan jonge mensen met een voorkeursliefde voor de zwaksten inspireerde hem en gaf hem de energie, het nodige vuur (‘dat het vuur in ons mag blijven branden’ zong hij dan ook met overtuiging op het 175-jarig bestaan van de Zusters van Vorselaar in de Basiliek van Koekelberg) om met hart en ziel, dag en nacht op de barricaden te gaan staan voor zijn geliefde Sint-Godelieve-Instituut.

Samen met een geweldig team is Michel erin geslaagd het Sint-Godelieve-Instituut uit te bouwen van een kleine school tot een volwaardig onderwijsinstituut met een uitstraling doorheen het hele Pajottenland. Dit was echter niet vanzelfsprekend: jarenlang ging hij met collega’s op pad doorheen het Pajottenland om ouders te overtuigen van de waarde van het SGI. Vaak kwamen ze van een kale reis thuis. Maar, zoals oud-collega Armand Timmermans, het mooi beschreef n.a.v. de pensionering van Michel: “door zijn bezieling, zijn wervende en wervelende welsprekendheid om anderen als team te doen geloven in de kracht van het SGI, maakte hij van het SGI een school die ‘op peil met stijl’ en ‘op mensenmaat’ stilaan een plek opeiste in het grote uitstalraam van gerenommeerde scholen”.

Het SGI was de grote passie van Michel. Steeds was hij op zoek naar vernieuwing en verbreding. “Zijn” school mocht geen meeloper zijn; hij was er fier op dat het SGI een “atypische” schoolstijl had met een gezamenlijke leus voor heel het SGI-team: samen maakt ons sterker.

Geen inspanning was hem teveel. Zijn werkweek startte steevast op zondagnamiddag en eindigde vaak op zaterdagvoormiddag. Nieuwe pedagogische initiatieven lanceren, vaak na uitvoerig overleg met tal van coördinatoren en leraren, nieuwbouwprojecten bedenken samen met architecten, jeugdkampen organiseren en zoveel meer, het kreeg allemaal zijn volle aandacht.

Maar plots in september 2011 stond zijn en onze wereld stil. Door ziekte moest hij afscheid nemen van zijn geliefde SGI.

De mooie nieuwbouw, ingehuldigd in 2016, is gelegd op de door Michel en zijn toenmalige teams aangereikte bouwstenen; hij was letterlijk en figuurlijk het fundament.

Het SGI-team werkt sedert 2011 verder op het door Michel geplaveide pad en in zijn gedachten. Dat staat ook verwoord in onze huidige missie “geworteld in een rijke traditie en vanuit een christelijke beleving inspireert het SGI het verhaal van elke leerling”.

Michel

Het leven hier heeft jou en je gezin niet gespaard. Toch bleef je begeesterd en enthousiast doorgaan.

Helder van geest en met een fenomenaal SGI-geschiedenisgeheugen.

Je werd wel eens vergeleken met een stoere boom, wij weten dat jouw wortels ver reiken waardoor ze ons veel konden vertellen wat de geschiedenis vergat. Jouw wortels hebben altijd toegekeken, jouw wortels zullen voor velen een bron van inspiratie blijven, waar je ook bent.

Wij wensen de familie veel sterkte toe bij het overlijden!

Michel Magnus